U bent hier

Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag wordt gevierd op 8 maart.

Op voorstel van Clara Zetkin in augustus 1910, viert de socialistische internationale van vrouwen op 19 maart 1911 voor het eerst  een internationale vrouwendag met als belangrijkste eisen het stemrecht voor vrouwen, het recht op arbeid en het einde van discriminaties op het vlak van arbeidsvoorwaarden. Sindsdien worden elk jaar manifestaties en acties gepland.

Gelijk loon voor gelijk werk is in België nog steeds geen realiteit. ABVV en Zijkant organiseren elk jaar Equal Pay Day. Deze dag markeert het aantal extra dagen dat vrouwen zouden moeten werken om gemiddeld hetzelfde te verdienen als mannen.

Vandaag verdienen vrouwen nog altijd 20% minder dan mannen. Deze dag voor gelijk loon valt dit jaar op 13 maart 2016: vrouwen moeten op jaarbasis een vijfde, ofwel twee maanden en dertien dagen, langer werken om evenveel te verdienen als wat mannen het afgelopen jaar reeds verdienden. Met een opvallend beeld vragen we aandacht voor ‘die andere kloof’ en maken we duidelijk: voor vrouwen is de portemonnee even hot als de decolleté.

Al 12 jaar voeren we actie om de loonkloof te dichten. Met resultaat. Sinds de erste Equal Pay Day in 2005 is de loonongelijkheid gedaald van 28 naar 20%. Alleen aan dit tempo is de loonkloof gedicht in 2051… En zo lang willen we niet wachten

Het ongelijke loon tussen mannen en vrouwen heeft veel te maken met deeltijds werk : bijna de helft van de loontrekkende vrouwen heeft geen voltijds werk, ten opzichte van slechts 1 op de 10 mannen. Vier op de vijf deeltijds werkenden is dus een vrouw.

Zorgtaken houden vrouwen anno 2016 nog steeds vaker thuis .Dat dit hun vrije keuze is, klopt niet altijd. Onderzoek leert dat slechts 8,5 % van de deeltijds werkende vrouwen niet voltijds wil werken

Alleen door zowel de werk als de zorgtaken eerlijker te verdelen kunnen ook vrouwen gaan voor een voltijdse job (en een voltijds loon)We roepen daarom op om voor 1 dag in vrouwenschoenen te gaan staan en niet de décolleté maar de portemonnee alle aandacht te geven.

 Bekijk de clip https://www.youtube.com/watch?v=aegU29jF6uQ#t=20

Lees meer http://www.abvv.be/web/guest/news-nl/-/article/4456521/;jsessionid=2l9Uf...

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer