U bent hier

1 september: meer dan alleen terug naar school

Twee maanden schoolvakantie hebben geen verandering gebracht in het beleid van de regeringen van dit land. Alle dossiers waarvoor we in het voorjaar mobiliseerden zijn nog steeds even acuut.

De komende begrotingsopmaak doet weer het ergste vermoeden: verdere besparingen en geen investeringen in de openbare diensten. Intussen bekijkt de regering Michel hete hangijzers, zoals rechtvaardige fiscaliteit, werkbaar werk en deftige pensioenen, enkel door de bril van de werkgevers. Werknemers, zowel in de openbare diensten als in de privé, worden beschouwd als een onderdeel van het productieproces, zoals een robot of gereedschap, een element waarop steeds bespaard moet worden.

Maar bussen en treinen kunnen slechts vertrekken dankzij mensen. Leerlingen worden nu eenmaal opgeleid door mensen, zieken worden verzorgd door mensen en ook onze veiligheid wordt verzekerd door mensen. Het volstaat dus niet om hen bij bepaalde gelegenheden lof toe te zwaaien. Dagelijks moet er tegenover die inzet een degelijk loon, een goed pensioen en een professionele omkadering staan.

Mensen moeten het gevoel krijgen dat zij ertoe doen, dat een regering zorgt voor een fair en eerlijk beleid en niet enkel aan de kar van patroons, aandeelhouders en renteniers trekt. Dat vraagt om goed uitgebouwde openbare diensten, ten dienste van de burger, gefinancierd door eerlijk betaalde en evenwichtige belastingen die correct worden aangewend.

Dus blijven we ook dit najaar – en zolang als nodig – deze oneerlijke politiek ontmaskeren en dit asociale beleid bekampen. We zullen daarvoor alle mogelijke legitieme acties gebruiken, met alle overtuigingskracht die we in ons hebben en wetende dat het gelijk aan onze kant staat.

Niet alleen onze militanten en leden, maar ook de man en vrouw in de straat moeten beseffen dat het hoog tijd is voor een rechtvaardig beleid. Ik hoop jullie dus allen massaal te zien op 29 september in Brussel, voor een vakbondsbetoging in gemeenschappelijk front om de trieste tweede verjaardag van de regering Michel te herdenken.

ps: Onze vakbond staat voor een open maatschappij, waarbij democratische waarden prioritair zijn. Menselijkheid, respect voor elkaar en ouderen en zwakkeren helpen zou in ons DNA moeten zitten. Wanneer iemand blijk geeft van die burgerzin horen we daar dan ook waardering voor op te brengen.

Chris Reniers
voorzitter ACOD

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer