U bent hier

Een bittere (na)smaak

Het doorbladeren van de krantenpagina’s het voorbije weekend liet me verbaasd achter. Bepaalde kranten brachten de sluiting van Caterpillar zelfs niet op voorpagina. Neen, voor sommige moest blijkbaar pagina 13 volstaan om te berichten over het verlies van een paar duizend banen. Dat stond dan ook in schril contrast met de vele lezersbrieven in diezelfde krant, waarin gewone mensen hun medeleven uitdrukken, hun verontwaardiging uitschreeuwen en hun wanhoop delen.

Intussen raakte ook het dossier van AXA bekend. De belangen van de personeelsleden komen er tegenover die van de aandeelhouders te staan. Raad eens wie wint? 1 op 7 jobs wordt geschrapt maar er werd wel voor 2,6 miljard euro aan dividenden uitbetaald.

Wie gelooft nu nog dat deze regering mikt op tewerkstelling? Wie gelooft nog dat werkgevers inzitten met ‘de werkmens’? Winsten, beleggingen en geen belastingen betalen, zijn blijkbaar het enige wat telt. Belastingen staan gelijk aan diefstal in hun ogen. Enkel de werkende mens mag leeggezogen worden.

Dit klinkt wellicht erg bitter, maar de wanhoop, de onmacht, de moedeloosheid van zovele werknemers en ex-werknemers in dit land is ook bitter. Wat kan je anders verwachten met een regering die geen oog heeft voor de belangen van de burgers, die het programma van Voka VBO en Unizo blind volgt en die fairplay en eerlijkheid beschouwt als begrippen uit een ver verleden. Je zou voor minder bitter gestemd raken…

We laten de moed echter niet zakken want alternatieven zijn voorhanden: een eerlijk en rechtvaardig beleid, een fair belastingsysteem, een menselijk arbeidsregime, degelijke openbare diensten, een goed uitgebouwde sociale zekerheid, oog voor milieu en energie, visie op de toekomst van kinderen en de ambitie om een betere samenleving op te bouwen.

Daarom zullen we op 29 september 2016 van de manifestatie een succes maken. We komen massaal op straat voor meer werkgelegenheid, ook in de openbare diensten!

De ACOD schrijft zich in voor alle acties van solidariteit die de betrokken ABVV-centrales organiseren voor alle werknemers, ook deze in de getroffen toeleveringsbedrijven.

Chris Reniers
voorzitter ACOD

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer