U bent hier

Een betreurenswaardige partij

Het voorbije weekend lanceerde de N-VA officieel haar voorstel om de noodtoestand te kunnen invoeren. Uiteraard is dit koren op de molen voor een deel van hun achterban en spelen ze daarmee in op de angst die leeft bij een deel van de bevolking. Helaas is het ook de grenzen van het populisme ver voorbij…

Met veiligheid heeft het dit gespin rond de noodtoestand niets te maken. Verregaande bevoegdheden geven aan burgemeesters en/of politie om bijeenkomsten te verhinderen, om propaganda te verbieden, om mensen preventief aan te houden of om huisarresten op te leggen – het is totaal onaanvaardbaar. Burgemeesters in de plaats van rechters – het is onvoorstelbaar.

Uiteindelijk zijn deze N-VA-voorstellen niets anders dan een fundamentele aantasting is van de rechtsstaat, een democratische partij onwaardig. Het is dan ook bedenkelijk dat de N-VA dit lanceert. Ze plaatsen zich zo buiten de rechtsstaat, vlak naast het Vlaams Belang!

Ook hun discours wordt steeds ranziger. Wat te denken van de OCMW-voorzitter van Antwerpen, Fons Duchateau, die zei dat Antwerpen ‘vol’ zit. Zonder grapjes te maken over grote ego’s in die stad (zo zit ze snel vol), geeft het een vertekend beeld van Vlaanderen.

Vlaanderen is immers gewonnen voor een open en democratische samenleving met rechten en plichten voor iedereen. Vlamingen hebben een warm hart voor wie in nood verkeert, met open armen voor wie hulp nodig heeft. En uiteraard staat daartegenover ook een bestraffing door een rechter voor wie onze wetten niet respecteert.

Voor een Guantánamo aan de Schelde is er geen plaats en kan er geen plaats zijn. Gelukkig is er nog een meerderheid van Vlamingen met gezond verstand en een hart voor menselijkheid…

Chris Reniers
voorzitter ACOD
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer