U bent hier

Rookgordijn rond de begroting

De federale regering kibbelt in het kader van de begrotingsopmaak momenteel rond twee dossiers: eentje met een groot cadeau voor bedrijven en een ander met een grote symboolwaarde, maar met waarschijnlijk weinig opbrengsten. In realiteit gaat het hier echter om een hanengevecht tussen CD&V en N-VA in hun strijd om hun kiespubliek.

Intussen zouden we bijna vergeten dat de begroting eigenlijk zo goed als rond is en vrijdag bij de Europese Commissie moet ingediend worden. Op het menu staan opnieuw zware besparingen in de openbare diensten, die nu al ver voorbij hun tandvlees zitten. Ook zien we een nieuwe aanval op de ambtenarenpensioenen.

Een mens vraagt zich dan meteen ook af waarom er nog onderhandelingen over zware beroepen nodig zijn. Waarom steken we als vakbond daar eigenlijk zoveel tijd en inspanning in om met constructieve voorstellen te komen ?

Amper 16 miljoen euro zou op tafel liggen voor de zware beroepen in de publieke sector. Het Laatste Nieuws meent dat vrijwel het volledige bedrag naar de politie en het onderwijspersoneel zou gaan. Nu kan niemand ontkennen dat daar wel degelijk zware beroepen te vinden zijn. Maar wat met het spoor- en bus personeel, de brandweer, de mensen in de zorg, in het gevangeniswezen? Wat met werknemers in continuarbeid en met mensen die dagelijks in weer en wind en in moeilijke omstandigheden hun werk verrichten? Wat met werknemers die in zware en stresserende omstandigheden werken?

Daar staan we dan met onze inspanningen om tot een objectief en onderbouwd dossier te komen. Nattevingerwerk en een afkeer voor de openbare diensten, dat tekent deze regering, met N-VA en Open VLD op kop!

Chris Reniers
voorzitter ACOD
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer