U bent hier

Boekvoorstelling: "een syndicale legende"

Kameraden,

DOCA organiseert in samenwerking met ABVV-Metaal West-Vlaanderen een boekvoorstelling: “Een syndicale legende. Melreux en de Rode burgers.”

Deelnemers aan de boekvoorstelling: Ivan Van Praet (voormalig vormingscoördinator ABVV Metaal), Rudi Kennes (vormingdienst ABVV) en Patrick Humblet (Prof arbeidsrecht UGent.

Moderatie: Fabienne Brichaux (ACOD)

Waar en wanneer:  Dinsdag 6 december 2016 om 19 uur in de Zilverstraat 43 Brugge Zaal Van Acker.

In Melreux, nabij Marche-en-Famenne hadden de metallo's hun kasteel, La Reine Pédauque. Verschillende generaties militanten werden er gevormd door een buitengewone ploeg van syndicalisten. Naast de doctrine van arbeiders¬controle werden er cursussen gegeven over het sociaal overleg, in communicatievaardigheden en onderhandelingstechnieken. Maar bovenal ondervonden de deelnemers de kracht van empowerment. Kennis geeft zelfvertrouwen een duw in de rug en maakt strijdvaardigheid doeltreffend.

De 'rode burgers' symboliseren een hedendaags socialistisch syndicalisme. Zonder syndicale beweging is er immers geen economische democratie mogelijk. En het ijveren voor betere werk- en leefomstandigheden is onlosmakelijk verbonden met de strijd voor gerechtigheid en democratie.

Ivan Van Praet was tot enkele jaren geleden vormingscoördinator bij ABVV-metaal.  Hij schreef “Een Syndicale legende” opdat de vakbeweging haar beste tradities niet zou vergeten. Hij wil in de komende maanden een sprekersronde inrichten en nieuwe generaties begeesteren met de ‘legende’ van de Rode Burgers. Zonder een sterke én socialistische vakbond is er geen tegenmacht in de ondernemingen en zullen de patroons, samen met deze huidige antisociale regering, de werkende klasse terug naar de 19de eeuw sturen. En dat mag niet gebeuren!

Iedereen is van harte welkom.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer