U bent hier

Groen pensioen: te weinig ambitieus en niet progressief

Groen probeert het Zomerakkoord te counteren met een voorstel om een minimumpensioen te geven aan iedereen. Dat is misschien een mooi idee om aan armoedebestrijding bij ouderen te doen, maar het is onvoldoende ambitieus als echte pensioenhervorming.

 

Deel van het pensioenvoorstel van Groen is het ambtenarenpensioen te laten vallen en het in te krimpen om zo iedereen een beetje meer te geven. Dat is al te gemakkelijk. De uitdaging is immers om iedereen een wettelijk pensioen te garanderen – met een ambtenarenpensioen als norm. De uitdaging is bovendien ervoor te zorgen dat pensioenen maximaal aanleunen bij het loon dat men als actieve had. En de uitdaging is ook iedereen een waardig wettelijk pensioen te garanderen – en dat is niet een bedrag van zowat 1100 euro per maand.

Deze uitdagingen worden niet opgelost door het voorstel van Groen, dat immers in als zijn eenvoud niet fair is. Het biedt geen oplossing aan de pensioenproblematiek en is in hetzelfde bedje ziek als veel maatregelen van deze regering, namelijk bij sommige werknemers weghalen en dat geven aan anderen. Downsizen noemt men dat. En dit terwijl iedereen weet dat je de financiering best structureel en rechtvaardiger organiseert als je het geld elders haalt!

 

Chris Reniers
voorzitter ACOD

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer